Een aandeel is een waardepapier waarmee men een aantal rechten in een bedrijf heeft. Zowel NV’s als BV’s kunnen aandelen uitgeven.
Een aandeel geeft recht op zeggenschap en winst in de vorm van dividend (dat ook wel uitgekeerd wordt in de vorm van aandelen (stock). Alleen de aandelen van NV’s kunnen worden verhandeld via de effectenbeurs. Daar kan iedereen, via een commissionair of bank, aandelen kopen en verkopen. Aandelen worden ook vaak onderhands verhandeld (**).
Naast aandelen worden er ook vaak obligaties verzamelt.
Een obligatie is een papier voor een lening. Deze worden uitgegeven door een overheid, een bedrijf of een instelling. Als een van dezen geld nodig heeft voor een investering kan het door het uitgeven van een obligatielening aan geld komen. De koper van de obligatie ontvangt een rentevergoeding. Een obligatie heeft meestal een vastgestelde looptijd en wordt na afloop daarvan weer terugbetaald (afgelost).
Net als aandelen worden obligaties op de beurs, of onderling, verhandeld (**).
Na de tweede wereldoorlog was er in Nederland een geldzuivering. Ook aandelen en obligaties waren daarbij betrokken en moesten worden aangemeld.. Wanneer men kon aaantonen de stukken vóór de oorlog legaal in bezit gehad te hebben werd door een “Raad voor het Rechtsherstel” een verklaring afgegeven over de aanmelding. Dit betekende dat het stuk weer verhandeld mocht worden. Kreeg men deze verklaring niet dan was het stuk praktisch waardeloos. Het kon niet meer verhandeld worden.
Regelmatig komt met stukken met een aangehechte verklaring van rechtsherstel tegen.
Aandelen en obligaties worden gedrukt maar niet altijd gebruikt. Een gebruikt stuk heeft een nummer en er staan handtekeningen op. Wanneer het niet is gebruikt kunnen nummers en/of handtekeningen ontbreken. Die ontbreken ook vaak op de proefdrukken en specimen. Dit zijn de blankettes. Ook die worden verzameld (originelen zijn niet altijd in de verzamelmarkt te vinden).
Er worden tegenwoordig nauwelijks meer fysieke stukken uitgegeven. Het drukwerk, distributie en opslag is heel kostbaar (moet aan hoge veiligheids eisen voldoen). Bewerking, verwerking van verkochte en aangekochte is lastig. Lang geleden verden ze van bankkluis naar bankkluis verhuist. Gezien de veiligheidsrisico’s is dat thans ondenkbaar. Aandelenbezit is nu digitaal geregeld.
Hoe komen de stukken in de verzamelwereld? Bedrijven worden overgenomen of fuseren, ze kunnen failliet gaan. Bij overnamen worden de aandelen geruild o.i.d. Het oorspronkelijke aandeel wordt ongeldig gemaakt (gestempeld of handdtekening er uit geknipt).
Obligatieleningen worden vaker geheel afgelost en de stukken meestal vernietigd (verdwijnen in de papiermolen of oven). Soms komen ze weer tevoorschijn.
Als de verwerking bij bank of uitvoerende organisatie goed was zijn ze altijd ongeldig gemaakt.
Onze voorraad.
Onze aandelen en obligatie voorraad is groot en bestaat o.a. uit:
-
- Nederland
- Nederlands Indië
- Verenigde Staten
- België
- Rusland
- en stukken van andere landen
Kwaliteiten.
De kwaliteit van aandelen en obligaties wordt niet aangegeven zoals de bankbiljetten e.d.
Ze gingen, vroeger, van hand tot hand. Of bank tot bank. Voor het innen van het dividend moesten couponnen geknipt worden. Wanneer alle couponnen gebruikt waren werd, na inleveren van de talon, een nieuw couponvel verstrekt dat vaak aan het aandeel werd gespeld, geplakt of geniet.
Aandelen en obligaties kunnen er dus gekreukt uitzien. Verknipt, gescheurd, gevlekt en geplakt. Vaak gestempeld door waardeverandering of als identificatie. Met inkt of podlood voorzien van de naam van de eigenaar en van andere informatie.
Al deze zaken tellen mee voor de kwaliteit en worden genoemd in de omschrijving.
Prijzen.
Prijzen zijn afhankelijk van zeldzaamheid (enkele stuks tot honderden miljoenen), uitvoering (een mooi en leuk plaatjes is beter) en Interesse (banken, olie- en mijnbouw, tabak, cultures, foto/film, lokaal). Er zijn waarschijnlijk geen lijsten waar alle uitgegeven aandelen en obligaties op vermeld zijn.
Minimum prijs, ongeacht oplage e.d., is € 0,50 per stukje.
Voordeliger stukken vindt u onder de “BEGINVERZAMELINGEN AANDELEN”.
De site.
Het lukt helaas niet alle aandelen en obligaties op korte termijn hier te tonen. Zoekt u iets, laat het even weten. U kunt ook op de beurzen onze stukken komen bekijken.
(**) info Wikipedia